ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η κατάθλιψη και το άγχος είναι οι ποιο  διαδεδομένες ψυχικές αρρώστιες της εποχής μας,  οι  οποίες σύμφωνα με  τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας απασχολούν  εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο.
Προβλέπεται  ότι το έτος 2020,  δηλ σε 10 μόλις χρόνια, η κατάθλιψη θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο προσβάλλοντας πιθανόν περισσότερο από το 25 τοις εκατό  του πληθυσμού. Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα παραπάνω νούμερα για την κατάθλιψη είναι ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη μόρφωση, το εισόδημα  και την οικογενειακή κατάσταση.
Μόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στατιστικούς υπολογισμούς, το 6% του γενικού πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη  δηλ γύρω στις 550 χιλιάδες άτομα.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία (15-70),  η εμφάνιση της όμως τοποθετείται συνήθως στη μέση ηλικία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται ολοένα και συχνότερα στην εφηβική ηλικία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή.
Τα αίτια των καταθλιπτικών καταστάσεων  είναι ποικίλα. Αφού αποκλειστούν τα οργανικά αίτια,  θα πρέπει να εξεταστούν τα ψυχικά.
Η κατάθλιψη  όπως αναφέρεται  είναι ένας όρος ολότελα γενικός, μια ετικέτα που μπορεί να καλύψει μια σειρά καταστάσεων που παρ  όλα αυτά όμως  μπαίνει με ευκολία, αποπροσανατολίζοντας πολλές φορές αυτόν που υποφέρει.
Πολλοί άνθρωποι αυτοσυστήνονται: είμαι καταθλιπτικός, γιατί έτσι γνωματεύσανε  κάποτε. Μπορεί κανείς  να είναι καταθλιπτικός, ή απλώς να έχει μια καταθλιπτική συμπεριφορά από άλλα αίτια, μπορεί κανείς να έχει κάτι ήπιο, αλλά και κάτι σοβαρό.
Υπάρχουν κοινά καταθλιπτικά συμπτώματα σε πολυάριθμες καταστάσεις, γεγονός που απαιτεί κάθε περίπτωση να ιδωθεί σαν ιδιαίτερη.
 • Αναπηρία δεν είναι να είσαι τυφλός. Αναπηρία είναι να μην μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις.
  Μαθητής λυκείου με προβλήματα όρασης, βραβευμένος από την Μαθηματική Εταιρεία για την διάκριση του σε πανελλήνιο διαγωνισμό.
 • Ημερολόγιο

  Ιούνιος 2024
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930