ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΑ

Πολλές  αρρώστιες  προέρχονται από την ψυχή, γιατί αν κάτι ψυχικό δεν εκφορτιστεί  σε ψυχικό επίπεδο θα ξεσπάσει στο σώμα.
Αρρώστιες όπως  έλκος στομάχου, πέτρες στα νεφρά, διαβήτης, δερματικές ασθένειες, πονοκέφαλοι, καρδιακές επιπλοκές, εγκεφαλικά, καρκίνοι, προβλήματα γονιμότητας και πολλές άλλες,  έχουν πολλές φορές αφετηρία την ψυχή.
Ένας άρρωστος παρουσιάζεται στον γιατρό. Αυτό το πρόσωπο είναι μία  ανθρώπινη ύπαρξη  με μία  ολόκληρη ιστορία πίσω του. Στο παρελθόν του υπάρχουν χιλιάδες σωματικά και ψυχολογικά περιστατικά, συνειδητά και ασυνείδητα. Υπάρχει κατ αρχάς ένας προσδιορισμός αυτού του προσώπου από την κληρονομικότητα. Υπάρχουν όμως και οι γονείς του, οι δάσκαλοι του, η αγωγή του, το κοινωνικό του περιβάλλον, οι επιτυχίες του, οι αποτυχίες του. Υπήρξε κάποτε η παιδική του ηλικία, η εφηβική, οι προσαρμογές, οι απροσαρμογές, η σεξουαλικότητα, ο γάμος. Υπάρχει  λοιπόν  στο παρελθόν αυτού του προσώπου, μια τεράστια δέσμη από περιστάσεις που συγκλίνουν προς το σήμερα. Δηλαδή  προς τη στιγμή που το πρόσωπο  λέει :  είμαι άρρωστος .
Επικρατεί στη σύγχρονη θεραπευτική  να  διαιρούν τον άνθρωπο σε μια σειρά από χωριστά κομμάτια. Παρά τα εντυπωσιακά, μερικές φορές  αποτελέσματα , πολυάριθμες αρρώστιες παραμένουν αθεράπευτες  γιατί εξετάζονται  αυστηρά τμηματικά, χωρίς να λαμβάνονται δυστυχώς   υπόψη οι αλληλεπιδράσεις  της ψυχής και του  σώματος.
 • Αναπηρία δεν είναι να είσαι τυφλός. Αναπηρία είναι να μην μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις.
  Μαθητής λυκείου με προβλήματα όρασης, βραβευμένος από την Μαθηματική Εταιρεία για την διάκριση του σε πανελλήνιο διαγωνισμό.
 • Ημερολόγιο

  Ιούνιος 2024
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930