ΜΑΖΟΧΙΣΜΟΣ

Αν κάποιοι  γονείς δεν αγαπούν πραγματικά το παιδί τους, αυτό  θα πρέπει για να μην νοιώσει τον κίνδυνο της εγκατάλειψης και να γίνει αποδεκτό απ αυτούς, να απομακρύνει την επιθετικότητα του, να κάνει τα πάντα για να συγχωρεθεί  κάτι που ισοδυναμεί με την υποταγή, να είναι πολύ ευγενικό, υπερβολικά πειθήνιο κλπ  με αποτέλεσμα  την αρχή  ενός  μικρού   μαζοχισμού.
Με την υποταγή το παιδί  εξασφαλίζει την ευχαρίστηση των γονέων  με τίμημα όμως την εξαφάνιση της προσωπικότητας του. Η υπό διαμόρφωση προσωπικότητα του  θα πληρώσει τις συνέπειες  αφού εμποδίζεται μ αυτές τις συμπεριφορές να εκφράζεται αυθόρμητα.
Πολλοί  ενήλικες  είναι μαζοχιστές, δηλαδή σε μεγάλο βαθμό  υποταγμένοι στον άλλον  φοβούμενοι να τον αντιμετωπίσουν. Ο μαζοχιστής έχει μάθει να κάνει τα πάντα για να είναι αγαπητός. Υποτάσσεται, ταπεινώνεται, διηγείται τις γκάφες του, είναι ευγενικός και μαλακός. Βαθειά συναισθήματα ενοχών  τον οδηγούν στην αναζήτηση της τιμωρίας, την ανάγκη της αποτυχίας, και άλλων αποστροφών του εαυτού, πολλές φορές μάλιστα πολύ συγκεκαλυμμένα μέσα στην καθημερινή ζωή.
Ο μαζοχισμός βρίσκεται σε πολλούς τρόπους ζωής φαινομενικά κανονικούς  που όμως το βαθύτερο κίνητρο τους είναι: θέλω να με αγαπούν με οποιοδήποτε τρόπο. Ένα μαζοχιστικό πρόσωπο είναι εξαρτημένο συναισθηματικά από τον άλλο, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεται, αφού δεν μπορεί να στηριχτεί στον εαυτό του. Έχει ανάγκη την αποδοχή του άλλου για να λυτρωθεί από την αγωνία που βαθύτερα υπάρχει μέσα του, εξασφαλίζοντας μια ψεύτικη ασφάλεια που προκαλεί τον ψυχικό του θάνατο για να επιβιώσει.
Όλα αυτά συμβαίνουν ασυνείδητα, αλλά υπάρχει η  δυνατότητα του υποκειμένου να μπορέσει να τα διακρίνει, αν αυτοπαρατηρηθεί.
Υπάρχει η εντύπωση πως οι μαζοχιστές είναι σπάνιοι και ότι το μοναδικό σύμπτωμα ενός μαζοχιστή είναι να δέρνεται, να μαστιγώνεται, να ταπεινώνεται, για να βρει σεξουαλική ηδονή από τον πόνο. Όμως το πρόβλημα του μαζοχισμού  δεν είναι αναγκαστικά σεξουαλικής φύσης, μια και πολλοί μαζοχιστές παρουσιάζουν σεξουαλική συμπεριφορά φαινομενικά ομαλή.
Το πρόβλημα  είναι πολύ πιο πλατύ,  από τον μαζοχισμό τον εντοπισμένο επάνω στο σώμα, γιατί υπάρχει  κυρίως  ο δυσδιάκριτος  πλατειά διαδεδομένος μαζοχισμός της ψυχής.
 • Αναπηρία δεν είναι να είσαι τυφλός. Αναπηρία είναι να μην μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις.
  Μαθητής λυκείου με προβλήματα όρασης, βραβευμένος από την Μαθηματική Εταιρεία για την διάκριση του σε πανελλήνιο διαγωνισμό.
 • Ημερολόγιο

  Ιούνιος 2024
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930