ΦΡΟΫΝΤ

Γύρω  στο 1900 εμφανίζεται η θεωρία του.  Ήταν  σαν μια βόμβα  που έσκασε πάνω στον κόσμο. Μιλούσε για την σεξουαλικότητα, για το ασυνείδητο, για τα όνειρα, ένα κόσμο παραμορφωμένο, άπιαστο με την πρώτη ματιά, αλλόκοτο, χωρίς τίποτα να μοιάζει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Οι άνθρωποι αισθάνθηκαν έκπληξη  και μετά το πρώτο σάστισμα,  θυμό. Η λογική τους, εκείνη η εξυμνημένη λογική η τόσο ισχυρή, θα έδινε τη θέση της σ αυτό το αόρατο άπιαστο ασυνείδητο;
Πως αυτός ο Φρόυντ τολμούσε να δώσει στον κόσμο παρόμοια χαστούκια, να αναστατώσει τις τακτοποιημένες από καιρό καταστάσεις, και να ανατρέψει τα πάντα;  Τολμούσε να ισχυριστεί πως το βάθος του ανθρώπου ήταν το ασυνείδητο, ενώ το λογικό και συνειδητό κομμάτι ήταν κάτι το πολύ ελάχιστο;  Οι άνθρωποι «έψαξαν» τον εαυτό τους να βρουν το ασυνείδητο και ξέσπασαν σε σαρκαστικά γέλια.
Επιπλέον αυτός ο Φρόυντ ήθελε να ερμηνεύσει τα βραδινά όνειρα με την θεωρία του  και το παράλογο χάος τους να το κάνει μια λογική πραγματικότητα.
Ισχυριζόταν ακόμη πως οι συγκινησιακοί κλονισμοί του παιδιού εξακολουθούσαν να υπάρχουν υπόκωφα στο ενήλικο άτομο  και πως τα αποτελέσματα τους μπορούσαν να εμφανιστούν με την παραμικρή αιτία.
Ο άνθρωπος που πίστευε  πως δαμάζει τον εαυτό του, πως αυτοκυριαρχείται, γινόταν η λεία του ασυνειδήτου του  και το ασυνείδητο αυτό προσδιόριζε τις περισσότερες από τις πράξεις του.  Επιπλέον αυτός ο Φρόυντ έβλεπε την σεξουαλικότητα παντού.  Έφερνε στην επιφάνεια μια απαγορευμένη περιοχή, για την οποία δεν μιλούσαν παρά μόνο χαμηλόφωνα, θέλοντας  μάλιστα να την κάνει  επιστημονική  πραγματικότητα.
Με όλα αυτά από τον  Φρόυντ  οι άνθρωποι  με τις ματαιοδοξίες τους, θεώρησαν τον εαυτό τους τόσο πολύ μειωμένο και χτυπημένο, όσο όταν έμαθαν πως η γη δεν ήταν το κέντρο του κόσμου, και όπως ήταν επόμενο  μερικά ουρλιαχτά ήταν η αντίδραση τους, όπως και ο σαρκασμός.
Αλλά ο Φρόυντ εξακολούθησε, γίγαντας αδιάφορος. Από τότε η ψυχανάλυση μπήκε στην ψυχολογία, στην αγωγή, στη λογοτεχνία, στο θέατρο, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις τέχνες.  Οι ψυχαναλυτικές εργασίες εξακολουθούν  χωρίς διακοπή προς όλες τις κατευθύνσεις. Και το σημαντικότερο,  η  ψυχανάλυση του Φρόυντ  είναι πάνω  απ όλα  μια μέθοδος  ψυχικής θεραπείας που κατέχει  σημαντικότατη  θέση στη σύγχρονη ψυχοθεραπεία.
 • Αναπηρία δεν είναι να είσαι τυφλός. Αναπηρία είναι να μην μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις.
  Μαθητής λυκείου με προβλήματα όρασης, βραβευμένος από την Μαθηματική Εταιρεία για την διάκριση του σε πανελλήνιο διαγωνισμό.
 • Ημερολόγιο

  Ιούνιος 2024
  Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  « Νοέ    
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930